Grafiti mržnje prema Srbima povratnicima u Dalmaciji

Grafit cetnik seli se

Na imanju Srbina Bogoljuba Popovića u selu Čista Mala u Dalmaciji ispisan je grafit “Četnik, seli se” i ustaško slovo “U”, prenio je portal “Srbi.hr”.

Grafit je navodno ispisan u subotu, a prva ga je uoči Bogoljubova supruga Boja, koja je zbog straha za svoju sigurnost, s obzirom da je sama boravila u kući, napustila porodično imanje i otišla sinovima u Banjaluku.

Bogoljubov sin Goran kaže da je slučaj prijavio policiji, gdje mu je dato obećanje da će obaviti uviđaj kada neko od ukućana bude prisutan na imanju.

On navodi da su članovi njegove porodice, nakon porodične slave Svetog Nikole koju su proslavili u Banjaluci, planirali da se za Božić okupe u porodičnoj kući u Čistoj Maloj, ali da su od toga odustali, jer se plaše za svoju bezbjednost.

Goran ističe da ovo nije prva neprijatnost koju je njegova porodica doživjela u Hrvatskoj po završetku rata i da netrpeljivost i govor mržnje ne prestaju.

“Prvih godina nakon povratka, majku je vozač izbacio iz autobusa kojim je putovala u selo. Riječi koje su joj i tada upućene jasno su ukazivale da se radi o nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti”, priča Goran.

On kaže da ih sve to nije odvratilo od želje da obnove kuću i imanje.

“Samo želim da sve institucije rade svoj posao, da se ovakve stvari sankcionišu kako se više ne bi ponavljale i da se ne dozvoljava bilo kakvo vjersko ili nacionalno ugnjetavanje ljudi koji dolaze svojim kućama, jer smo mi odatle ponikli, naši preci su tu bili vijekovima i ništa tuđe nismo uzeli ni prisvojili”, rekao je Goran Popović.

On kaže da će se obratiti svim nadležnim institucijama kako bi zaštitio svoju porodicu od sličnih situacija, ali i ohrabrio one koji, zbog straha, ćute o neprijatnostima koje doživljavaju.