Karantin obavezan za putnike koji ulaze u BiH preko prelaza u FBiH

BIJELJINA – Državljani BiH koji imaju mjesto prebivališta u Republici Srpskoj, a ulaze u BiH preko graničnih prelaza koji se nalaze na teritoriji FBiH dužni su da se jave u karantin na graničnom prelazu Rača, gdje će biti pregledani, a nakon toga poslati u lokalne karantine – jasan je Ratomir Draganić, načelnik gradskog Odjeljenja komunalne policije.

On navodi da je razlog za uvođenje mjere obaveznog prijavljivanja na karantin u Rači odluka Federalne uprave civilne zaštite od petka, 24. aprila, kojom je naredba o obaveznom karantinu ukinuta, odnosno zamijenjena rješenjem sanitarnih inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničenju kretanja.

“Ova rješenja ne važe na teritoriji Republike Srpske i zbog toga će Komunalna policija, na osnovu podataka koje će dobijati od Inspektorata Republike Srpske, vršiti redovnu kontrolu lica koja su ušla u BiH preko graničnih prelaza na teritoriji Federacije. Prilikom kontrole, komunalni policajci će dostavljati i obavještenja o obaveznom javljanju u karantin na Rači. Lica koja se ne jave dobrovoljno biće sprovedena u karantin od strane pripadnika Policijske uprave Bijeljina”, pojasnio je Draganić.

(Nezavisne, Foto: Nezavisne)