Mapa obima iseljavanja stanovništva iz 2015. godine

iseljavanje

Statistike i priče o imigraciji su glavni fokus svih zemalja posljednjih godina zbog velikog broja migranta. Prema podacima kartografa Jakuba Marina, struktura stanovništva pojedinih zemalja se mnogo izmijenila imigracijama. BiH ubjedljivo ima najveći procenat iseljenog stanovništva.

Prema podacima ove mape, 43,3 odsto državljana BiH živi van matične države, najviše ih je otišlo u Hrvatsku. Najmanju stopu iseljenja u Evropi ima Španija, samo 2,7 odsto. Iz Njemačke je otišlo pet odsto stanovnika.

Kada su u pitanja zemlje regije, na drugom mjestu je Albanija iz koje se iselilo 38,8 odsto stanovnika. Iz Hrvatske je otišlo 20,4 odsto, dok je iz Srbije otišlo 10,9 odsto stanovnika. Podaci su iz 2015. godine, ali se nisu mnogo promijenili, samo su neke brojke “otišle prema gore”. Iz Crne Gore se iselilo 22,1 odsto stanovnika.
Iz Makedonije je otišlo 24,8 odsto stanovnika, a najviše ih se odselilo u Tursku.

Visoki procenat iseljenja iz BiH uzrokovan je ratnim dešavanjima, a potom ekonomskim razlozima.

Hrvati i Crnogorci su se najviše odselili u Srbiju, državljani Srbije u Austriju, a Albanci u Italiju, dok su Slovenci izabrali najviše Njemačku. Nijemci su otišli u SAD, a Englezi u Australiju.