Hrvatska će vjerovatno morati da vrati Evropskoj uniji 400 miliona evra

Hrvatska će najvjerovatnije morati da vrati tri milijarde kuna (396,8 miliona evra) podsticaja dobijenih od EU, jer je kontrola iz Brisela utvrdila da je samo dva odsto tih sredstava isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, piše Večernji list.

“Mi smo u Hrvatskoj promašili sve dosadašnje poljoprivredne politike, proizvodimo hrane ispod 45 odsto naših potreba, a čudimo se što su nam sela prazna i što nam mladi odlaze. Na ovakav način kako se donose i sprovode zakoni nije ni čudo što nam se to događa”, rekao je vlasnik poljoprivredne firme Agro-palm i potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Antun Vrakić.

On je ukazao da se već sada pojavljuju razni nakupci i prekupci, a sve na štetu seljaka i upozorio na pogrešan smjer hrvatske agrarne politike, za koju kaže da je vode interesne grupe.

“Podižu se podsticaji na puste njive na kojima niko ništa ne proizvodi. Kontrola iz Brisela utvrdila je da je samo dva odsto podsticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano. I sad traže da se novac vrati za tri godine unazad, milijardu kuna po godini. Prijedlog je da taj povrat snosimo solidarno, ali to ne dolazi u obzir”, odlučan je Vrakić.

Dodaje da je Poljoprivredna komora početkom krize koju je izazvala pandemija korona virusa tražila od Ministarstva poljoprivrede da se napravi spisak koliko čega ima na skladištu i da se vidi koju proizvodnju treba povećati, ali da odgovora nema.

“Nekad smo imali ratne, sada ćemo imati koronaprofitere”, zaključio je Vrakic, prenosi zagrebački dnevnik.