Mediji: Kim Džong Un u kritičnom stanju

PJONGJANG – Sjevernokorejski lider Kim Džong Un propustio je proslavu rođendana njegovog djeda 15. aprila, što je izazvalo glasine o njegovom zdravlju.

Iz južnokrejske vlade rečeno je da nisu primijećene neuobičajene aktivnosti u Sjevernoj Koreji nakon nepotvrđenih izvještaja da je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un u kritičnom stanju nakon operacije srca.

Ranije, CNN je prenio riječi neimenovanog američkog zvaničnika da SAD prate obavještajne podatke da je Kim Džong UN u smrtnoj opasnosti nakon operacije.

Drugi neimenovani američki zvaničnik rekao je CNN-u da postoji razloga za zabrinutost za zdravlje Kima, ali da je ozbiljnost bolesti teško procijeniti.

Prema izvorima južnokrejskih medija, koji se pozivaju na neimenovane izvore iz Sjeverne Koreje, Kim je bio na kardiovaskularnoj hirurškoj proceduri, i većinom se opravio, ali je i dalje pod medicinskim tretmanom u Hjangsan medicinskom centru, bolnici posvećenoj Kimovoj familiji.

Zvaničnih izjava iz Sjeverne Koreje nema.

Prema državnom agenciji Južne Koreje Jonhap, Kim je posljednji put viđen 11. aprila, predsjedavajući političkim biroom Radničke partiije.

(B92)