“Uveren sam da će se Đoković vakcinisati”

Milan Ilić, fizioterapeut u KK Partizan, uvjeren je da će se srpski teniser Novak Đoković vakcinisati ako se dokaže da je vakcina adekvatna i dobra.

Ilić je, zajedno sa Momom Jakovljevićem, bio gost u Jutarnjem programu televizije Prva i govorio je o vakcinaciji.

Na pitanje da li očekuje da će se svi sportisti vakcinisati, on kaže:

“Očekujem. Ako ta vakcina bude adekvatna i dobra, misli da će svi sportisti morati da se vakcinišu kako bi se bavili sportom”, rekao je Ilić i dodao:

“Oko Novaka Đokovića digla se velika prašina. On nije rekao da se neće vakcinisati, on je rekao da ne bi voleo da bude primoran. Siguran sam da ako mu se adekvatno objasni koji su benefiti, šta može da dobije i šta može da izgubi, da će pristati da se vakciniše kao i svi ostali sportisti”.

Moma Jakovljević ističe:

“Šta bi bilo kad bi bilo i kada će biti gotova vakcina. Kod nas je zakonska obaveza da se vakcina protiv zaraznih bolesti da deci do pete, šeste godine. Postoji i zakonska obaveza za zdravstvene radnike da prime vakcinu protiv heptatitisa, žutice… Postoji i treća grupa gde imamo ljude koji putuju u Afriku gde postoji žuta groznica, malarija i koji ne mogu da uđu ako nisi vakcinisani”.

“Još je daleko od toga da li će biti zakonska obaveza. Ali svako ima pravo da bira”, kaže Jakovljević.

Ako bude donesena odluka da je vakcinacija obavezna onda neće biti alternative za sportiste.

“Ako donesu odluku da je obevezno, onda je obavezno. Ako se preporuči onda je lično na igračima. Mislim da će biti vakcina obavezna da bi sportisti mogli da putuju iz zemlje u zemlju”, kaže Ilić.

O Đokoviću je kratko pričao i Jakovljević.

“Novak verovatno zna da su sezonske vakcine samo preporučljive, ne obavezne, i njegovo je pravo da misli to što misli. To je njegov lični stav. Mnogo ima priča o teorijama zavere i onda je narod zbunjen. Neki kažu biće drugi talas, neki kažu neće. Mora jedan stav da se napravi”, kaže Jakovljević i dodaje:

“Nauka o ovom virusu još ne zna ništa i zato je izolacija najbolja zaštitna mera”.

(B92)