Svijetu prijeti nestašica litija, metala kojeg ima na granici BiH i Srbije

Na globalnom tržištu uskoro bi moglo da dođe do velike nestašice litijuma
Foto: Eurico-Zimbres / Licenca CC | Na globalnom tržištu uskoro bi moglo da dođe do velike nestašice litijuma

Na globalnom tržištu uskoro bi moglo da dođe do velike nestašice litija, ključne komponente u proizvodnji baterija.

Nedostatak ovog dragocjenog metala mogao bi se odraziti na proizvodnju brojnih uređaja, od mobilnih telefona, preko tableta, laptopova, pa sve do električnih automobila.

“Trenutna situacija je toliko haotična da je teško predvidjeti šta nas očekuje u budućnosti”, komentarisali su stručnjaci za “The Verge”, dodajući kako je trenutna kriza uzrokovana korona virusom dodatno zakomplikovala stanje na tržištu zbog zatvaranja brojnih proizvodnih pogona, zbog čega je nemoguće sa sigurnošću precizirati kakvo je pravo stanje.

Dodatnu komplikaciju stvara i otežani plasman roba na tržišta. Uprkos ponovnom otvaranju kineskih fabrika, ali i daljeg rada rudnika litijuma u zemljama poput Australije i Čilea, izvoz ovog metala i dalje nailazi na poteškoće.

Naime, stručnjaci upozoravaju kako je u ovom kriznom periodu potražnja za uređajima koji koriste ovaj metal i te kako pala, ali naglašavaju da uprkos padu potražnje i dalje postoji nekoliko kompanija koje imaju ugovorene velike narudžbine koje su sada zaustavljene.

“Možemo li dobiti brodove i kontejnere? To je glavno pitanje svih nas”, komentarisao je rukovodilac jednog od rudnika, prenosi “Telegraf.rs”.

Podsjećamo, ranije je višegodišnje istraživanje koje vodi svjetska rudarska kompanija “Rio Tinto” pokazalo da područje Jadar na granici Srbije i BiH spada u unikatno nalazište litijuma svjetskih razmjera i značaja.

Kako piše “Telegraf.rs”, Srbija raspolaže najvećim zalihama litija u Evropi a potencijali za primjenu litijumskih baterija u svijetu su ogromni. Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svijetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji i značajnom padu cijena komponenata za proizvodnju obnovljive energije.