Koja država regiona ima najveću stopu smrtnosti od virusa korona?

Najveću stopu smrtnosti od posljedica virusa korona, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u regionu bilježi Rumunija sa 5,1 odsto stopom smrtnosti.

Slijedi Albanija sa 5 odsto, Slovenija i Bugarska sa po 4,8 odsto, Sjeverna Makedonija sa 4,3 odsto, Bosna i Hercegovina sa 3,7 odsto i Hrvatska sa 2 odsto.

U Srbiji je stopa smrtnosti od korona virusa 1,93 odsto. Najnižu stopu smrtnosti u region ima Crna Gora – 1,3 odsto.

Stopa smrtnosti se, inače, smatra jedinim relevantnim uporedivim podatkom kad je riječ o epidemiji virusa covid, jer se broj zaraženih u zemljama dobija na osnovu različitih podataka, koji daju drugačiji rezultat.

Stopa srmtnosti je, prema riječima dr Predraga Kona, i jedini pouzdan pokazatelj za poređenje situacije sa epidemijom, dok podaci o broju zaraženih nisu uvijek uporedivi, jer se koriste različiti podaci, pa se dobijaju i različiti ukupni rezultati, a različita je i metodologija testiranja.

Jedino što, prema njegovim riječima, može da se upoređuje je broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno mijenja.

Tako se, na primjer, Sjedinjene Američke Države sa više od 660.000 slučajeva virusa korona  i oko 33.000 preminulih nalaze se na prvom mjestu crne liste u svijetu, ali je stopa smrtnosti u Americi od 4,9 odsto ipak značajno niža od one koju bilježi Belgija, koja je juče sa 14 odsto smrtnosti postala vodeća po tom statičkom parametru.