Igranje sa policijom neko provocira sukob u Bosni i Hercegovini

Pocija RS

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić najavio je mogućnost dolaska policajaca iz Federacije BiH na državne granice zbog pomoći Graničnoj policiji, a sve zbog migranata. Ministar Lukač kaže da to nije moguće bez dozvole Vlade RS, a predsednik Dodik poručuje: „Biće sprečeni!“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pripadnici policije Federacije BiH neće biti raspoređeni u Republici Srpskoj koja ima teritorijalni integritet, policijske snage, Ustav, zakone i Sporazum o saradnji policijskih agencija.

„Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije FBiH uđe u Republiku Srpsku, bez saglasnosti Vlade i Policije Republike Srpske, biće sprečen silom i to niko ne treba da pokušava“, poručio je Dodik.

Opasno pipanje pulsa Banjaluci

Cela priča je, prema mišljenju politikologa Aleksandra Pavića, pod broj jedan provokacija Dragana Mektića, ali je istovremeno i pipanje pulsa da se vidi kako će Republika Srpska i njene institucije da reaguju.

„Mektić je, praktično, otkako je postao ministar, više u službi Sarajeva, odnosno potpuno u službi centralnih vlasti i zapadnih ambasada koje žele da ukinu Republiku Srpsku, nego što je u službi Republike Srpske. On je još 2015. godine, kad je bio veliki migrantski talas, prizivao mogućnost da se preusmeri do 100.000 migranata da pređu preko Bosne i Hercegovine“, podseća Pavić za Sputnjik.

Dakle, ovo nije od juče, pa se, tumači Pavić, ne može tretirati kao izjava iz neznanja niti kao neka spontana izjava koja je odraz panike ili nesnalaženja.

I analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara napominje za Sputnjik da su svi koji poznaju Dragana Mektića svesni da on to nije mogao sam da smisli, već da su to poznati i prepoznatljivi strani mentori savetovali.

„Federacija ima više granice koju sad pokriva njena policija, nego što ima Republika Srpska, ali je cilj da se u prvoj fazi isprovociraju RS i njena policija, da se prikažu nesposobnim da obezbeđuju granicu Bosne i Hercegovine na Savi, gde je planirano da dođu federalni policajci“, ukazuje Kozomara Za Sputnjik.

Čak je i Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz srpskog naroda, inače jedan od vođa Saveza za promene, dodaje Kozomara, jasno rekao da bi to bilo grubo kršenje Ustava BiH ukoliko bi federalni policajci došli da obezbeđuju granicu na području Republike Srpske.

„Dakle, svima je jasno da je to veoma opasna provokacija koja može da izazove incidente sa nesagledivim posledicama. Policija Republike Srpske, ukoliko drži do svog ugleda i digniteta, ako ispunjava sve ustavne obaveze, ne sme da dozvoli bilo kojoj policijskoj agenciji, pa ni federalnoj policiji, da uđe na teritoriju Republike Srpske u uniformi i sa oružjem“, naglašava Kozomara.

To bi značilo otvoren sukob dve policije koji niko od policajaca i ne želi, upozorava Kozomara.

„Međutim, njihovi šefovi očigledno imaju nameru da pred izbore naprave u Bosni i Hercegovini neki krupniji, veći incident koji bi doveo u pitanje legalnost izbora, volju naroda i derogirao ono što je ostalo kao najsnažnije obeležje države u Republici Srpskoj, a to je njena policija“, podvlači Kozomara.

To je nesumnjivo monstruozan plan stranih mentora koji upravljaju Bosnom i Hercegovinom, ističe on.

„Mektić već neko vreme daje izjave koje idu na štetu Republike Srpske, od nekog izmišljanja paravojnih formacija koje deluju na teritoriji Republike Srpske i ruske umešanosti u sve to. Tako da je njegovo stanovište vrlo jasno. No, ovo je vrlo opasna ponuda, jer je to u suštini pokušaj obesmišljavanja policije Srpske“, ističe Aleksandar Pavić.

Policiju Republike Srpske su Sarajevo i strane ambasade htele da ukinu, kao što su ukinuli i Vojsku Republike Srpske, podseća taj politikolog, pa je bila velika borba da se sačuva MUP Republike Srpske.

„Ovo je pod broj jedan bio pokušaj da se pokaže da MUP Srpske nije sposoban da se sam nosi sa krizom, ali i, pod broj dva, da se napravi presedan na osnovu kojeg bi posle federalna policija BiH mogla da se polako i sigurno infiltrira u poslove koji su u ingerenciji MUP-a Republike Srpske“, sugeriše Pavić.

Adekvatno su reagovale institucije Srpske, i predsednik, i premijerka, i ministar policije, kao i udruženja veterana, koja su, kao svedoči Pavić, rekla da će sama da se stave na raspolaganje ukoliko treba i da ne dolazi u obzir da se jedinice iz Federacije upute na teritoriju Republike Srpske.

Hoće li biti oružanog incidenta?

„Ako se Mektić bude oglušio o upozorenja i odbijanje iz Republike Srpske, to će značiti samo jedno — da on svesno hoće da izazove provokaciju i moguću reakciju i Eufora i centralnih institucija u Sarajevu. Dakle, da napravi incident na osnovu kojeg bi mogla da bude optužena Republika Srpska ili da se ne daj Bože bude desi pravi oružani incident“, posebno napominje Pavić.

S druge strane, Kozomara tvrdi da je ubeđen da će u Federaciji prevladati razum i da neće pokušati da policiju federalnog MUP-a instaliraju na teritoriju Republike Srpske.

„Gotovo sam siguran da će mnogi bošnjački i hrvatski lideri u Federaciji BiH taj predlog Mektića potpuno zanemariti i da će policija Republike Srpske obezbeđivati svoje teritorije“, jasan je Kozomara.

Institucije Republike Srpske će sigurno napraviti potez da zaštite i integritet MUP-a i integritet Republike Srpske, smatra Aleksandar Pavić, i sigurno će pronaći način kako to da urade uz minimalnu štetu po interese RS.

„Zato i kažem da ukoliko Mektić to bude uradio ili to bude dozvolio to će biti znak da on želi da se nastavi provokacija na teritoriji Republike Srpske i da želi zaoštravanje situacije možda sve i u službi izbora ili njihovog poništavanja. Jer, kako sad stoje stvari, Dodikova stranka ima velike izglede da bude pobednik na ovim izborima“, dodaje Pavić.