Rusija, Kina, SAD i Turska bi da utiču na Balkanske zemlje

Geografska karta balkana
Geografska karta balkana

Austrijski list Standard piše da i Evropska unija, Rusija, Kina, SAD i Turska koriste trgovinu i politiku kako bi učvrstili uticaj na Balkanu.

Navodi se da Rusija ne želi da Makedonija uđe u NATO i da zbog toga nastoji da podrije istorijski sporazum Grčke i Makedonije o rješenju spora oko imena. Podsjeća se da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno objavio da su grčki biznismeni, simpatizeri “ruske stvari”, pokušali da podmite ljude da izazovu nasilje u Makedoniji.

Bečki list piše da su službenici ruske ambasade u Atini čak pokušali da novcem privole političare, poslovne ljude i monahe na Atosu da djeluju protiv rješenja pomenutog spora oko imena i podsjeća da je Atina u julu protjerala te diplomate, nakon čega je i Moskva pokušala da protjera grčke diplomate, a Atina je poslije toga povukla ambasadora iz te Moskve.

Dnevnik navodi da analiza investicija i odnosa pokazuje da su države Jugoistočne Evrope odavno duboko povezane sa EU, pri čemu je i dalje najjači politički uticaj Zapada. Navodi se da mnoge zemlje ipak nisu u EU, a Rusija pokušava da iskoristi taj vakuum da bi ostvarila uticaj iz geopolitičkih razloga.

Direktor Centra za Jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber za Standard kaže da su to omogućili nedostatak angažovanja EU i ambivalentan stav SAD.

– Rusija koristi slabost drugih – navodi Biber.

On ocjenjuje da rusko djelovanje u Grčkoj ipak svjedoči o sve većoj nervozi Moskve.

– U slučaju implementacije sporazuma Grčke i Makedonije i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Rusija bi izgubila važne adute. Ostala bi im još samo Bosna za izazivanje nevolja – tvrdi Biber.

Standard piše da se u Bosni i Hercegovini to ometanje odavno i prilično snažno osjeća i iznosi tvrdnju da je Putinov najbolji vazal na Balkanu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji koji prema ovom listu čini sve da spriječi integraciju BiH u NATO ili EU.

Dnevnik navodi da je u BiH, međutim, aktivna i turska vlada. Navodi se da se putem medija kao što su Stav, Faktor i novinska agencija Anadolija, sprovodi hajka na pristalice propovjednika Fetulaha Gulena i podsjeća da je prilikom najnovije posjete turskog predsjednika Sarajevu u maju Izetbegović je izjavio da je Erdogana poslao “Alah”.

Navodi se da Turska u BiH finansira prije svega obnavljanje džamija i vrši kulturnopolitički uticaj, a da je Kosovo još podložnije uticaju Ankare.

Austrijski list podsjeća da je turska obavještajna služba u martu otela u Prištini šest turskih državljana bliskih Gulenovom pokretu Hizmet.

Navodi se da Kina, koja se ekonomski intenzivno angažuje, vidi region u prvom redu kao faktor koji treba da joj omogući ulazak na zapadnoevropsko tržište.