Borbena obuka srpskih Mi-35M u noćnim uslovima na Pasuljanskim livadama

Borbena obuka na udarnim helikopterima Mi-35M se realizuje u uslovima ograničene optičke vidljivosti
Borbena obuka na udarnim helikopterima Mi-35M se realizuje u uslovima ograničene optičke vidljivosti

Borbena obuka na udarnim helikopterima Mi-35M se realizuje u uslovima ograničene optičke vidljivosti. Pored uvježbavanja leta u noćnim uslovima, realizovan je i blok vatrene obuke koji se sastojao od dejstva helikopterske grupe po zemaljskim ciljevima uslovnog neprijatelja. U tu svrhu je specijalno prilagođen dio vojnog poligona „Pasuljanske livade“.

Na aerodromu „Morava“ i vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“, piloti i tehničari iz sastava 98. vazduhoplovne brigade realizuju borbenu obuku u noćnim uslovima na helikopterima Mi-35M, prenosi zvanični portal Vojske Srbije.

Tokom obuke, po ciljevima na zemlji upotrbljena su nevođena raketna zrna i topovi kalibra 23 milimetra. Cilj je provjera posada za realizaciju borbenih zadataka u noćnim uslovima i unapređenje obučenosti za široki spektar zadataka.

Za potrebe realizacije obuke, pripadnici inžinjerijskog bataljona iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO prilagodili su dio vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“ kako bi se na samom poligonu moglo realizovati sletanje, poletanje i naoružavanje helikoptera.

Helikopteri Mi-35 (vojna oznaka HB-47) u naoružanje Vojske Srbije uvedeni su krajem prošle godine. Radi se o letjelicama koje su idealne za upotrebu na prostoru Srbije. Njena topografija koju karakteriše veliki broj brežuljkastih predela koji su ispresecani brojnim rječnim vodotokovima u potpunosti odgovara borbenim mogućnostima ovog helikoptera.

Srbija nabavlja helikoptere Mi-35M sa raketama 9M120 Ataka

Zahvaljujući snažnim opto-elektronskim uređajima i visokopreciznom naoružanju velikog dometa, ovaj helikopter može postati jedan od ključnih faktora pobjede u potencijalnom sukobu. Odlikuje ga i nadaleko čuvena borbena žilavost koja je u stanju da izdrži najtežu moguću vatru sa zemlje. Nedavno je letjelica sličnog tipa u Siriji izdržala pogodak granate kalibra 57mm i bezbjedno se spustila na aerodrom svog baziranja.

Iako vizuelno i nema neke preterane razlike u odnosu na svog prethodnika 35-ica predstavlja potpuno novu mašinu sa unapređenim borbenim karakteristikama. Karakteriše ga savršenija struktura helikopterske elise koja se dobila upotrebom specijalnih kompozitnih materijala na bazi fiberglasa/stakloplastike, a koja je primenjena i u slučaju udarnog helikoptera novije generacije Mi-28N.

Značajno je unapređen i proširen asortiman visoko-preciznog naoružanja, a naravno i napadno-navigacijski kompleks. Ovi tehnološki postupci su obezbjedili i produženje eksploatacionog roka upotrebe helikoptera na period i do 15 godina.

Primenjeni tehnološki postupci u izradi Mi-24VM (Mi-35M), u ukupnom zbiru povećavaju efikasnost same letjelice za čak 2h u odnosu na njegovog prethodnika Mi-24/Mi-25 i njegove brojne verzije.

U Iraku se ovaj helikopter pokazao u najboljem svetlu. Pored tradicionalne sposobnosti da izdrži i najtežu moguću vatru sa zemlje, novi helikopter je zahvaljujući značajnom unapređenju napadno-navigacionog sistema demonstrirao i visoku efikasnost prilikom napada na ogroman broj tačkastih ciljeva u složenim meteo-uslovima, dan/noć.

Helikopterom upravljaju dva člana posade. Njegova maksimalna brzina je oko 300 km/č, a težina može da dostigne 11,500 kg.

Ove letjelice će postati sastavni deo 714. protivoklopne eskadrile Vojske Srbije. Jedinica je prevashodno namenjena za borbu protiv neprijateljskih oklopno-mehanizovanih snaga, ali se može upotrebiti i za realizaciju čitavog niza zadataka kada je u pitanju neposredna vatrena podrška kopnenim trupama .

Iako su, po proglašenju vanrednog stanja, pripadnici Vojske Srbije širom zemlje angažovani na brojnim zadacima suzbijanja zarazne bolesti kovid-19, ključne aktivnosti obuke u jedinicama ne prestaju, kako bi Vojska Srbije ostala spremna i sposobna za realizaciju svih zadataka iz dodeljenih misija.