Srbija nabavlja helikoptere Mi-35M sa raketama 9M120 Ataka

mi-35m-ataka

Prvi čovjek Ministarstva odbrane koji je zadužen za nabavke naoružanja i vojne opreme dr Nenad Miloradović, rekao je da se nabavka helikoptera Mi-35M za potrebe Vojske Srbije odvija u okviru planirane dinamike.

On je na Međunarodnom vojnom sajmu naoružanja u vojne tehnike IDEX 2019 izjavio, da se ovi helikopteri nalaze u fazi izgradnje, te da će Srbija od svojih ruskih partnera nabaviti potpuno nove borbene letjelice, sa kompletnim paketom opreme i naoružanja koja ide uz njih.

Srbija će uskoro u Rusiju poslati i grupu pilota koji će morati da prođu obuku u upravljanju novim letjelicama, koja je sama po sebi izuzetno zahtjevna. Krajnji rok za realizaciju cjelog posla je sredina sledeće godine.

Jedan od najboljih borbenih helikoptera na svijetu

Iako vizuelno i nema neke preterane razlike u odnosu na svog prethodnika 35-ica predstavlja potpuno novu mašinu sa unapređenim borbenim karakteristikama. Karakteriše ga savršenija struktura helikopterske elise koja se dobila upotrebom specijalnih kompozitnih materijala na bazi fiberglasa/stakloplastike, a koja je primenjena i u slučaju udarnog helikoptera novije generacije Mi-28N.

Zatim, značajno je unapređen i proširen asortiman visoko-preciznog naoružanja, a naravno i napadno-navigacijski kompleks. Ovi tehnološki postupci su obezbjedili i produženje eksploatacionog roka upotrebe helikoptera na period i do 15 godina.

Primjenjeni tehnološki postupci u izradi Mi-24VM (Mi-35M), u ukupnom zbiru povećavaju efikasnost same letjelice za čak 2h u odnosu na njegovog prethodnika Mi-24/Mi-25 i njegove brojne verzije.

U Iraku se ovaj helikopter pokazao u najboljem svjetlu. Pored tradicionalne sposobnosti da izdrži i najtežu moguću vatru sa zemlje, novi helikopter je zahvaljujući značajnom unapređenju napadno-navigacionog sistema demonstrirao i visoku efikasnost prilikom napada na ogroman broj tačkastih ciljeva u složenim meteo-uslovima, dan/noć.

Spareni topovi GŠ-23L u kalibru 23mm snabdjeveni su borbenim kompletom od 450 granata. Helikopter je sposoban da nosi navođene protivtenkovske rakete „Šturm“ ili „Ataka“, kao i nevođena raketna zrna S-8 i S-13.

Helikopterom upravljaju dva člana posade. Njegova maksimalna brzina je oko 300 km/č, a težina može da dostigne 11,500 kg.

Šta predstavljaju rakete 9M120 “Ataka”?

Za borbu protiv daleko zahtevnijih borbenih ciljeva, kao što je nešto teža oklopna tehnika neprijatelja, uključujući i savremene osnovne borbene tenkove tipa Abrams, Leopard, Merkava i sl. Mi-35M je naoružan protiv-tenkovskim raketama „Ataka“ .

Konfiguracija naoružanja zavisi od samog zadatka, od kojih je najčešća ona sa 16 navođenih raketa „Ataka“ (2h8 na spoljnim nosačima) i dva bloka „saćastih“ lansera B- 8V20A na unutrašnjim nosačima, sa ukupno 40 nevođenih raketnih zrna S-8.

Ovu raketu odlikuje izuzetno visoka brzina leta, i prema atributu brzine spada u najbrže rakete takvog tipa na svetu. Njena brzina iznosi oko 550 m/sek.

Primera radi „Maljutka“ leti brzinom od 120 m/sek, „Fagot“ oko 183-207 m/sek., BGM-71 TOW oko 275 m/sek. AGM-114 Hellfire 440 m/sek. Ovakva brzina joj obezbeđuje da do maksimalne tačke njenog dometa dođe za svega 10 sekundi.

Razvijena su dva tipa ove rakete, sa tandem-kumulativnom (9M120-1) i termobaričnom bojevom glavom (9M120-1F). Ova poslednja je izuzetno efikasna protiv žive sile neprijatelja, koja dejstvuje iz armirano-betonskih objekata.

Maksimalna daljina na koju se raketa lansira je 6000 m. Na toj daljini njena tendem-kumulativna bojeva glava može da probije svaki savremeni tenk, zaštićen dinamičkom zaštitom.

Treba napomenuti da napredne verzije ove rakete, sa tandem bojevom glavom, imaju uvećan domet koji dostiže 10000 m, a povećana je i njena probojnost koja iznosi 1000 mm+ homogene čelične ploče, zaštićene strukturom dinamičke zaštite.