Rusija i Kina rade zajedno na projektu sličnom amerčkom „HAARP“

Zemljina atmosfera

Kineski naučnici su saopštili da Rusija i Kina rade zajedno na projektu jonizacije Zemljine atmosfere u istraživačke svrhe. Obe zemlje su već sprovele eksperimente zagrevanja gornjeg dela vazdušnog sloja na visini od 500 kilometara, prenosi list „Saut Čajna moning post“.

Iako su naučnici istakli da nisu upućeni u to da je moguće primenjivati rezultate eksperimenta u vojne svrhe, list je naveo da poremećaji u jonosferi mogu ometati satelitske veze potencijalnog protivnika.

Trenutno Kina pravi pandan ruskog sistema „Sura“ i američkog projekta „HAARP“, koji će moći da jonizuje atmosferu iznad Južnog kineskog mora.

List navodi da su eksperimenti izvedeni pomoću multifunkcionalnog radiosistema „Sura“, koji je namenjen za proučavanje jonosfere, sloja koji ima visoku gustinu slobodnih elektrona. Sistem je smešten u blizini grada Vasilsurska, 150 kilometara od Nižnjeg Novgoroda.

Sedmog juna su u atmosferi iznad evropskog dela Rusije izazvane elektromagnetne smetnje, koje su uticale na površinu od 126 hiljada kvadratnih kilometara. Na tom području bilo je deset puta više negativno naelektrisanih čestica, nego u okolnim regijama. Naučnici su 12. juna postigli povećanje temperature jonizovanog gasa za više od 100 stepeni Celzijusa.

Smetnje u jonosferi zabeležio je naučno-istraživački satelit „Džangheng-1“, koji je predviđen za praćenje elektromagnetnih polja i talasa u atmosferi. Kako su izjavili kineski naučnici, čak i slab snop radiozračenja može izazvati zapažene poremećaje u jonosferi.

Sličan fenomen se može primetiti pre zemljotresa, čto čini „Džangheng-1“ pogodnim za predviđanje prirodnih katastrofa.