Stav Srpske i NATO definisan Rezolucijom o neutralnosti

nato
nato

U Briselu je počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO. Najavljeno je da će BiH, tokom sutrašnjeg dana dobiti ponudu za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u toj alijansi. U Federaciji BiH pozdravljaju članstvo u NATO, dok iz Republike Srpske podsjećaju na Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti koja ih, između ostalog, obavezuje da, u vezi s ovim pitanjem, prate stav Beograda.

Radikalan zaokret u politici NATO prema BiH – generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg najavio je odmrzavanje Akcionog plana za članstvo kao važnog koraka ka punopravnom članstvu. Odjednom, zaboravljen je uslov koji je NATO sam postavio u Talinu 2010. godine, a to je knjiženje vojne imovine na BiH.

– Ključno pitanje našeg odnosa prema NATO jeste bombardovanje Republike Srpske i Srbije od strane NATO. U tom smislu, ja ću se pridržavati Rezolucije Narodne Skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i svaku priču o bilo kakvom vojnom savezu sa NATO neću podržati – poručio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na dvodecenijske snažne međunarodne pritiske i pokušaje knjiženja vojnih lokacija na silu preko sudskih presuda Republika Srpska odgovorila je Rezolucijom o vojnoj neutralnosti i mogućim referendumom naroda o NATO.

– Mi ne želimo da postoji NATO granicna između Republike Serpske i Srbije. Rekli smo tada i rekli su svi politički subjekti gledaćemo šta radi Srbija i tako ćemo se ponašati. Taj dokument koji je usvojila Narodna Skupština predstavlja orjentir za sve nas u institucijama Srpske – kaže Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Kompletna bošnjačka politička scena, iako duboko podijeljena oko formiranja vlasti, slaže se da NATO put ne može niko spriječiti.

– Evo jedna dobro čuvana tajna je procurila, doće do aktivacije MAP, do usvajanja prvog Godišnjeg plana i ja to pozdravljam. Dakle, stvari će se desiti. Naravno da neki imaju primjedbe, ali ni na koji način to neće dovesti u pitanje i zaustaviti – poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, a na njegove riječi nadovezao se i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić:

– Meni je drago da dolazi do aktivacije MAP-a, napravljeni su prvi pomaci na uknjižavanju vojne imovine i sada se nadam da ćemo sve eventualne prepreke prevazići i da je to interes BiH.

Inače, od ukupno 57 perspektivnih vojnih lokacija u BiH, 20 je na teritoriji Republike Srpske i nijedna nije uknjižena na BiH. Ako NATO sutra otvori svoja vrata, hoće li uslijediti novi pritisci da se te lokacije uknjiže na BiH?