Američki naučnik: Virus korona brže umire kada se izloži suncu

Američki naučnici kažu da korona virus najbrže umire kada je izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti, iako navedena studija još uvijek nije objavljena i čeka eksternu procjenu.

Vilijam Brajan, savetnik za nauku i tehnologiju Ministarstva za unutrašnju bezbjednost, rekao je novinarima u Bijeloj kući u četvrtak da su vladini naučnici otkrili da ultraljubičasti zraci imaju snažan uticaj na patogen, nudeći nadu da će se njegovo širenje možda olakšati tokom ljeta.

“Virus umire najbrže u prisustvu direktne sunčeve svjetlosti”, rekao je Brajan.

“Naše najupečatljivije zapažanje do sada je snažan efekat koji izgleda da solarna svjetlost ima na ubijanje virusa – i na površini i u vazduhu. Vidjeli smo sličan efekat i sa temperaturom i vlagom, gdje je povećanje temperature i vlažnosti vazduha ili oboje generalno manje povoljno za virus”, dodao je.

Odavno je poznato da ultraljubičasto svetlo ima sterilizacijski efekat, jer zračenje oštećuje genetski materijal virusa i njegovu sposobnost da se replicira.

Ali korona virus se takođe pokazao smrtonosnim u mjestima sa toplim vremenskim uslovima, kao što su Singapur, Malezija i Tajland, postavljajući šire pitanja o uticaju faktora životne sredine.

Dr Margaret Haris iz Svjetske zdravstvene organizacije rekla je za Al Džaziru da “dokazi ne podržavaju ‘teoriju o sunčevoj svjetlosti'”.

“Žao mi je, ali ne možemo se nadati da će ljeto imati efekat za koji se mnogi nadaju da će to učiniti”, rekla je Haris.

Brajan je upozorio da bi bilo “neodgovorno” reći da će topliji ljetni mjeseci eliminisati virus. Ali rekao je da će taj vremenski period pružiti “priliku za napredovanje” pandemije.

Istraživanje koje je citirao Brian još uvijek nije objavljeno na pregled, što otežava nezavisnim stručnjacima da komentarišu koliko je bila čvrsta njegova metodologija.

Ključno pitanje biće koliki je intenzitet i talasna dužina UV svetlosti korišćen u eksperimentu i da li to tačno oponaša prirodne svjetlosne uslove tokom ljeta.

Dosadašnje studije nisu našle pouzdane dokaze da će toplije temperature i veća vlažnost proleća i ljeta pomoći umanjiti širenje virusa.

Brajan je podijelio dijapozitiv koji je sažeo glavne nalaze eksperimenta, sprovedenog u Nacionalnom centru za analizu i protivmere u biodefenu u Merilendu.

Na neporoznim površinama poput nerđajućeg čelika, novom korona virusu je potrebno 18 sati da izgubi pola snage u mračnom okruženju sa niskom vlagom, rekao je Brajan.

Taj period poluživota je pao u okruženju sa visokom vlažnošću na šest sati, a kada je virus bio izložen visokoj vlažnosti i sunčevoj svjetlosti, poluživot je pao na dva minuta, rekao je.

Istraživači su pronašli sličan efekat sa korona virusom koji je suspendovan u vazduhu – simulirajući kašalj ili kihanje koji često širi bolest. U mračnoj sobi virus je održavao polovinu snage sat vremena.

“Ali kada je bio izložen sunčevoj svjetlosti, izgubio je polovinu snage za 90 sekundi”, rekao je Brajan.

Istraživači su takođe otkrili da je izopropil alkohol efikasnije dezinfekcijsko sredstvo od izbjeljivača, dodao je on.