Nove tvrdnje: Korona virus je nastao prije Vuhana

Korona virus je vjerovatno prešao na ljude prvi put u južnoj Kini i to mjesecima prije izbijanja epidemije u gradu Vuhanu, otkrila je nova studija, piše Raša tudej.

Mapirajući “mrežu” gena korona virusa i prateći mutacije tokom vremena, tim istraživača koje predvodi genetičar sa Kembridž univerziteta utvrdio je da je prva infekcija Covid-19 mogla da nastane još u septembru južno od Vuhana.

Patogen je mogao da ima čovjek koji ga je nosio prije nego što je virus mutirao u smrtonosniji oblik.

“Virus je možda prije nekoliko mjeseci mutirao u konačni oblik koji utiče na ljude, ali je ostao unutar slijepog miša, druge životinje ili čak čovjeka nekoliko mjeseci a da nije inficirao druge ljude”, rekao je genetičar Peter Forster.

On i dalje radi na istraživanju o porijeklu virusa, a kako je naveo, virus je počeo da se širi među ljudima između 13. septembra i 7. decembra.

Već neko vrijeme kruže različite kontroverzne priče o nastanku virusa, a američki predsjednik Donald Tramp optužuje Peking za globalnu zdravstvenu krizu.

Tramp je u više navrata optuživao tu zemlju za “zataškavanje” u ranim fazama njenog izbijanja, insistirajući na tome da je Svjetska zdravstvena organizacija pomogla kineskim zvaničnicima da prikriju informacije.

(B92)