Šeranić: Loša odluka vlasti u FBiH

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić poručio je da će Srpska učiniti sve što je u njenoj moći da sačuva zdravlje stanovnika nakon što su federalne vlasti donijele lošu odluku da ukinu karantine na graničnim prelazima.

Šeranić smatra da ova odluka federalnih vlasti nije dobra, prvenstveno sa aspekta kontrole osoba koje dolaze iz inostranstva.

“Čuli smo i ambasadora Kine u BiH Đi Pinga koji kaže da je i za ovu azijsku zemlju trenutno najveći izazov kontrola uvezenih slučajeva”, rekao je Šeranić.

On je dodao i da je Svjetska zdravstvena organizacija kroz svojih šest preporuka u vezi s ublažavanjem mjera kao jednu istakla adekvatan način kontrole granice.

“Mislim da nije trebalo ići na ovakav način s ovom vrstom odluke, ali kolege u Federaciji vjerovatno znaju zašto su to činili”, rekao je Šeranić.

On je napomenuo da se pokazalo da je mehanizam, koji je Republika Srpska ustanovila još 23. marta, vrlo uspješan kada je riječ o kontroli granice sa aspekta zdravstvenog nadzora.

Šeranić je naveo i da se može primijetiti da dolaze neusaglašene poruke iz različitih institucija po tom pitanju.

“Ali, kao što je Republika Srpska nadležna za sistem organizacije zdravstva i za zdravlje svog stanovništva, tako ćemo postupati i u narednom periodu i učinićemo sve što je u našoj moći da kroz naše institucije osiguramo i sačuvamo zdravlje naših stanovnika”, poručio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u Republici Srpskoj je pod kontrolom, na šta ukazuju podaci da je od 562 uzorka dnevno 15 osoba pozitivnih na korona virus.

“Ono što je dobro jeste da se kontinuirano držimo na procentu od pet odsto pozitivnih od ukupno testiranih te da imamo dobre pokazatelje kada je riječ o zdravstvenom nadzoru u zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima i licima koja primarno dolaze u kontakt s onima koji su zaraženi korona virusom”, rekao je Šeranić.

On je napomenuo da su upravo ti pokazatelji i kontinuitet stabilnosti kontrole same epidemije omogućili da se razmišlja o određenom ublažavanju mjera, kojem će se pristupiti postepeno.

“Epidemiološki i kroz inspekcijski nadzor ćemo pratiti sve što se dešava s epidemijom i na osnovu toga donositi zaključke i prijedloge, kao to smo to činili prethodna dva mjeseca”, rekao je Šeranić.

Kada je riječ o obudukcijama koje se vrše u Republici Srpskoj, Šeranić je rekao da Zavod za sudsku medicinu redovno i normalno obavlja obdukcije koje su potrebne u vezi sa sudskim istražnim ili bilo kojim drugim procesima.

On je pojasnio da je suština u tome da obducent ima obavezu da koristi ličnu zaštitnu opremu u onom segmentu u kojem je pri obdukciji i koristi, bez obzira na to da li, kako i na koji način virus živi prilikom obdukcije.

“Naš Zavod za sudsku medicinu još na početku epidemije je obavio razgovore i ustanovio procedure zaštite, zajedno s Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske”, rekao je Šeranić.