Ubistvo Šijana u Banjaluci sa potpisom “škaljarskog klana”?

Ubistvo Sijana u Banjaluci
Ubistvo Sijana u Banjaluci

Republičko tužilaštvo prikupilo je nove dokaze o ubistvu Damira Ostojića zvanog Šijan i skoro je za petama počiniocima ovog zločina, saznaje “Glas Srpske”.

Novi dokazi, prema nepotvrđenim informacijama, otkriveni su zahvaljujući saradnji s policijskim agencijama iz inostranstva, a s ciljem zaštite istrage u Tužilaštvu nisu željeli reći šta je novo otkriveno.

Do sada je u okviru istrage ovog zločina pronađen zapaljen automobil za koji se sumnja da su koristile ubice. U njemu je pronađena i puška koja je izgorjela. Utvrđeno je da je ovo vozilo ukradeno u Sarajevu i da se ovaj slučaj može povezati sa obračunom kriminalnih grupa u regiji. Prema nekim nepotvrđenim pričama sumnja se da iza zločina stoji kriminalni “škljarski klan” iz Crne Gore.

– Ubistva izvršavaju isključivo automatskom puškom sa velikim brojem ispaljenih metaka, koja je garancija likvidacije. Nakon zločina pale automobil i ostavljaju pušku u njemu. Upravo tako je i izvršen ovaj zločin, a to je potpis “škaljarskog klana”. Međutim dok se istraga ne završi ne može se tvrditi da su oni to uradili – kazao je izvor blizak istrazi.

U Republičkom tužilaštvu kazali su da su provodeći istragu protiv nepoznatih lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili teško ubistvo Damira Ostojića prikupljene određene nove informacije i dokazi.

– S obzirom na to da je predmet u fazi istrage, svako iznošenje detalja moglo bi je ugroziti – rekli su u Republičkom tužilaštvu.

Dodali su da je u do sada naređeno više vještačenja kao i DNK analiza pronađenih tragova koja još nisu završena.

– Po završetku predloženih vještačenja, narediće se i druge vrste vještačenja za koje se ukaže potreba. Kako bi se rasvijetlilo ovo krivično djelo, tužilaštvo sarađuje sa svim bezbjednosnim agencijama u regionu – rekli su u Republičkom tužilaštvu.

Ostojić je usmrćen 5. septembra nedaleko od svoje kuće kada je ubica na njegov džip “rendž rover” ispalio 15 hitaca u Kozarskoj ulici u Banjaluci. Tom prilikom teško je ranjena njegova supruga Sandra Jošić (40). Ubica je pripremio sačekušu iz automatske puške ispalio rafal ka Ostojićevom autu kada je usporio da skrene prema kući u ulici Duška Trifunovića. Nakon toga je pobjegao kroz šiblje i drveće prema ulici Bolanog Dojčina gdje ga je vjerovatno čekao saučesnik. Ostojić je usmrćen na licu mjesta, a njegova supruga Sandra je zadobila više prostrelnih rana. Tokom istrage ovog slučaja policija je ispitala više od 100 osoba među kojima ima i onih s “podebljim policijskim dosijeom”.

Dosije

Ubijeni Damir Ostojić Šijan bio je poznat policiji po krivičnim djelima. U njegovom policijskom dosijeu, između ostalog, zabilježeno je i šest krađa koje je počinio prije 2000. godine. Osim toga, tokom 2011. godine osuđen je na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 2.000 maraka zbog pokušaja ubistva na mah. Tada je pucao na Jelenka Sjenicu, kojeg je ranio. Takođe, 2011. godine je dovođen u vezu sa drogom.