Vijesti RVI od septembra 2019. oslobođeni putarine?

RVI oslobodjeni putarine
RVI oslobodjeni putarine

Ratni vojni invalidi (RVI) u Republici Srpskoj mogli bi da budu oslobođeni plaćanja putarine od 1. septembra naredne godine jer bi do tada trebalo da bude izmijenjen pravilnik na osnovu kojeg će dobiti ovu pogodnost.

Potvrdili su to “Glasu Srpske” predstavnici udruženja koja okupljaju ratne vojne invalide, te dodali da je ovaj dogovor postignut nedavno na sastanku sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić kazao je da je na tom sastanku naloženo Nadzornom odboru i upravi preduzeća “Autoputevi RS” da pravilnik o naplati putarine bude izmijenjen do 1. septembra tako da RVI od prve do četvrte kategorije budu oslobođeni plaćanja putarine.

– Ovo oslobađanje će se odnositi na motorna vozila u vlasništvu lica s invaliditetom od 80 odsto ili više procenata tjelesnog oštećenja, te na ona u vlasništvu lica koja imaju oštećenje donjih ekstremiteta od 60 odsto ili više procenata, kao i na vozila koja su registrovana na udruženja RVI koja imaju status od javnog interesa – kazao je Miletić.

Predsjednik Saveza udruženja RVI RS Dragan Vrhovac rekao je da su u ovom savezu, bez obzira na konkretne pomake, samo djelimično zadovoljni.

– Savez udruženja RVI RS je još 2016. godine pokrenuo inicijativu da ova kategorija bude oslobođenja plaćanja putarine. Čak nismo tražili ni oslobađanje za sve RVI, već samo za one od prve do četvrte kategorije – naglasio je Vrhovac. Istakao je da su predstavnici RVI tražili da se oslobađanje odnosi na osobe, a ne na vozila.

– Ukazali smo im na to da se tako otvara mogućnost za zloupotrebe jer vozilom koje je registrovano na RVI može upravljati i neko ko to nije – kaže Vrhovac.

Predsjednik Organizacije amputiraca RS UDAS Željko Volaš smatra da je ovu kategoriju trebalo mnogo ranije osloboditi plaćanja putarine.

– To još nije riješeno, ali očekujem da će pravilnik uskoro biti izmijenjen – naglasio je Volaš. Iz Ministarstva saobraćaja su rekli da se obratimo “Autoputevima RS” jer je to preduzeće zaduženo za izmjenu pravilnika.

– U toku je analiza i traženje mogućnosti i načina za rješavanje pitanja oslobađanja ovih kategorija plaćanja putarine u Srpskoj – kratko su poručili iz “Autoputeva”, bez navođenja roka u kojem bi ovaj pravilnik mogao da bude izmijenjen. U FBiH su plaćanja putarine oslobođena vozila udruženja, organizacija i saveza organizacija osoba s invaliditetom koja su registrovana na udruženja, organizaciju ili savez, dok u Srpskoj to još nije slučaj.

Ostala vozila

Plaćanja putarina trebalo bi da budu oslobođena i vozila kojima se u Srpskoj prevoze oboljeli od rijetkih bolesti u svrhu liječenja. Ova pogodnost biće dodijeljena i vozilima Civilne zaštite, ali samo onima s odgovarajućom oznakom CZ.