Dodik: Mislim da će Putin doći u Banjaluku

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, smatra da će ruski predsjednik Vladimir Putin doći u Republiku Srpsku na otvaranje Rusko-srpskog centra u Banjaluci.”Ako me pitate da li mislim da će Putin doći u Srpsku na otvaranje centra, mogu vam reći da mislim da hoće”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poslije gotovo dvije decenije doći u Banjaluku 17. septembra na postavljanje kamena temeljca za Rusko-srpskog centar.

“Lavrov je u Banjaluci zato što podržava našu orijentaciju, i u tom smjeru očekujem i da ide razgovor”, rekao je Dodik, te ocijenio da je za Srbe odlično to što će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru biti sa Putinom, a Lavrov u Srpskoj.

Dodik je naglasio da se on i Vučić konstantno bore da zaštite srpske nacionalne interese i da trpe velike pritiske Zapda i onih koji bi da nametnu rješenja štetna po Srpsku i Srbiju.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da je njegov posao da uvijek, na svakom mjestu, brani Srpsku, što jasno pokazuje strancima posljednju deceniju i po.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ističe da je do 2014. godine do kada je njegova stranka bila u vlasti u zajedničkim institucijama nije dopuštao strancima da rade Srpskoj ono što ne mogu u svojoj kući.

Kada je riječ o predstojećim opštim izborima u BiH, Dodik je istakao da bi na njih orgoman uticaj moglo da ima angažovanje britanskih obavještajaca, te dodaje da je u OHR-u angažovano najmanje pet ljudi da održi priču nevladinog sektora i manifestacija protiv Srpske.

“Ubrzo ćemo izaći sa imenima tih ljudi. Znamo sve. Danas im poručujem da koliko god oni imaju podataka o nama, mi sve više imamo podataka o njima”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na djelu je sinhronizovana akcija protiv Republike Srpske zbog aktuelnog ambasadora SAD u BiH Morin Kormak, koja će otići i biti penzioner, a on će biti srpski član Predsjedništva BiH.

On je poručio da njemu nisu važne sankcije koje mu je uvela prethodna američka administracija, ali da očekuje da ih ukine nova administracija.

Dodik, koji je na predstojećim izborima kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, istakao je da je već pobjednik oktobarskih izbora, da ide u Sarajevo da predstavlja snagu Republike Srpske, kao i da će SNSD odnijeti ubjedljivu pobjedu.

“Pobjeda će biti apsolutna na izborima, i moja i gospođe Željke Cvijanović za predsjednika Republike Srpske. Vjerujem da ćemo dosegnuti dvije trećine poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske”, istakao je Dodik.

Dodik je istakao da ima ogromno povjerenje u Cvijanovićevu koja je šest godina bila presjednik Vlade i za koju je rekao da je dokazani borac za Srpsku.

Prema njegovim riječima, novi premijer Republike Srpske biće iz SNSD-a, jer je to najjača stranka u Srpskoj.

Dodik je naglasio da ide u Predsjedništvo BiH da zaštiti ustavna i zakonska prava Republike Srpske, a ne da bi samo klimao glavom na zahtjeve Bošnjaka i Hrvata, po bilo kojem osnovu.

“Svjestan sam da ne odgovara međunarodnoj zajednici kad štitiš svoja prava. Međutim, ako žele partnerta, moraju da uvažavaju Srpsku”, ponovio je Dodik.

On je istakao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bori za srpske interese i narod i da nosi ogroman teret svoje poštene namjere da kosovsko pitanje postavi kao najvažnije državno pitanje Srbije.

“Prije dolaska Vučića na vlast, Kosovo je bilo izgubljeno za Srbiju. I niko ga nije otvarao i bilo je pitanje vremena zatvaranja priče, na štetu Srbije i srpskog naroda. Vučić je vratio snažno ovo pitanje kako bi zaštitio Srbe na Kosovu, ali kako bi zaštitio Srbiju kao državu”, smatra Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da se na kosovskom pitanju mora pokazati jedinstvo svih Srba i poručio da svim srcem podržava borbu za očuvanje Kosova i Metohije.

Govoreći o svom snu – Srbiji i Srpskoj kao jednoj državi, Dodik je ukazao da se narod koji ima tako jaku energiju kao što je srpski ne može podijeliti, uprkos stalnim dvostrukim aršinima i to uvijek samo prema Srbima.

Na pitanje da li je Srpskoj bio potreban novi izvještaj o Srebrenici, Dodik je rekao da je prvobitni izvještaj bio neobjektivan i pun netačnih detalja, te da je bilo pitanje trenutka kada će se iskazati zahtjev za novim izvještajem.

“Niko iz Srpske ne negira zločin, ali je sveobuhvatnost mana ranijeg izvještaja. Mi nismo nikoga štitili. Oni koji su počinili zločine moraju da odgovaraju, ali isto tako tražimo da odgovaraju i oni koji su počinili zločine prema Srbima”, rekao je Dodik.