Dodiku možda u proljeće amerikanci ukinu sankcije

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik trebalo bi početkom naredne godine da bude skinut sa crne liste SAD, saznaje beogradski “Blic”.Pozivajući se na odlično obaviještene izvore, list navodi da su ljudi zaduženi za lobiranje i promociju intersa Republike Srpske u Vašingtonu ubijeđeni da bi američko Ministarstvo finansija, odnosno odjeljenje OFAC koje djeluje pri tom ministarstvu, najkasnije do proljeća 2019. godine trebalo da Dodikovo ime skine sa spiska lica kojima su SAD uvele finansijske sankcije.

To će, ističu sagovornici lista, direktno zavisiti i od značajnih kadrovskih promjena koje se očekuju do kraja ove godine, kako u OFAC-u, tako i u cijelom američkom Ministarstvu finansija.

“Na mjesto pomoćnika ministra finansija trebalo bi da dođe čovjek koji je povezan sa lobističkim krugovima Srpske u Vašingtonu, tako da je realno očekivati da poslije njegovog imenovanja dođe i do promjene negativnog imidža koji je Dodik ‘zaradio’ kod stare administracije”, tvrde izvori lista.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvršten je na crnu listu SAD u januaru 2017. godine pod obrazloženjem da “ugrožava stabilnost u regionu”.