Milanović i film o Diani Budisavljević na udaru desničara u Hrvatskoj

ZAGREB – Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na udaru je desničarskih političara i portala zbog antifašističkih stavova izrečenih na komemoraciji u Jasenovcu, a emitovanje filma “Dnevnik Diane Budisavljević” na HRT-u dodatno je razbjesnio desni politički spektar Hrvatske.

Na udaru su Milanovićevi stavovi da tablu HOS-a sa ustaškim sloganom “Za dom spremni” treba negdje baciti, zatim da neće ići na Blajburg, te da su svi oni koji su sa ustaškim sloganima ratovali devedesetih godina – radili pogrešno.

Udružnje hrvatskig veterana HVIDRA napada Milanovića zbog “dezerterstva”, tvrdeći da je pobjegao od rata devedesetih.

Ministar za boračka pitanja Tomo Medved takođe zamjera Milanoviću zbog stava o Hosovoj tabli i tvrdi da je on “obezvrijedio žrtvu hrvatskih branitelja”.

Nekadašnjem “pravašu” i kandidatu za predsjednika Hrvatske Anti Đapiću smeta što je Milanović svojevremno izjavio da je Jasenovac bio “prava industrija smrti”.

Đapić napada i birače koji su glasali za Milanovića i u saopštenju navodi da Milanović ima negativan stav prema Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te da je svojevremno rekao da je ona bila inspiracija Hitleru za Holokaust.

Uz Milanovićev istup u Memorijalnom centru Jasenovac, desnicu je iziritiralo emitovanje filma “Dnevnik Diane Budisavljević” u udarnom terminu na HRT-u.

Skoro svi desni portali, uz tvrdnje da je film “pun falsifikata” , kao i da Budisavljevićeva nije mogla sama da spasava djecu već su joj u tome, navodno, pomogle ustaške vlasti, ukazuju na činjenicu da je film u isto vrijeme prikazan na HRTU i RTS-u.

“Ova iznenadna tv-saradnja je čista, gola, politička provokacija kojoj danas aplaudira kompletan pravoslavni kler, ali i ono što se zove beogradska čaršija”, piše u osvrtu portala “Kamenjar”, koji prenose svi desni portali.

Film o spasavanju srpske djece iz ustaških ruku za ove medije je – “kontroverzan”.