Zagarantovanu najnižu platu uskladiti sa potrošačkom korpom

Konfederacija sindikata RS

Predstavnici Konfederacije sindikata Republike Srpske istakli su danas u Banjaluci da je u narednoj godini neophodno obezbijediti uslove za povećanje zagarantovane najniže plate, te njeno usklađivanje sa cijenom potrošačke korpe.

Predsjednik Konfederacije sindikata Srpske Željko Tepavčević rekao je da je najnižu platu u Republici Srpskoj potrebno odrediti prema troškovima života.

“Republička institucija, kao što je Zavod za statistiku, treba da utvrdi koji su elementi sadržani u potrošačkoj korpi, te da se iznos najniže plate povećava u skladu sa povećanjem troškova života”, rekao je Tepavčević novinarima.

On smatra da je za ostvarenje tih ciljeva potrebno rasterećenje privrede smanjenjem nameta, te oslobađanjem poreza investicije poslodavaca.

“Osim toga, neophodno je i stimulisati domaću proizvodnju, te da proizvođači koji imaju zagarantovano tržište, naročito kada je riječ o izvozu, budu stimulisani od države i samo na taj način ćemo imati povoljan privredni ambijent, a samim tim i povećanje plata”, pojasnio je Tepavčević.

On je rekao da je Radna grupa Konfederacije na sastanku razmatrala i Program ekonomskih reformi i budžet za narednu godinu.

“U Programu ekonomskih reformi istaknuta je neminovnost izmjena Zakona o jedinicima lokalne samouprave, koji je usvojen prije dvije godine i očekuje se njegova primjena. Neminovnost izmjene tog zakona je u izmjenama odredbi člana koji se odnosi na broj zaposlenih koji je limitiran brojem stanovnika”, rekao je Tepavčević.

Prema njegovim riječima, u Programu je obrađen i elektro-energetski sektor, odnosno neophodnost njegovog restruktuiranja, te pitanje preduzeća “Željeznice Republike Srpske”.

“U narednom periodu je neophodno pronaći kvalitetna rješenja za opstanak ovog preduzeća, a ne da se restruktuiranje `Željeznica` svede na prodaju pojedinih dijelova preduzeća i na surovo otpuštanje radnika”, istakao je Tepavčević.

On je rekao da Konfederacija traži i izjednačavanje plata u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima, te da to bude postignuto izjednačavanjem koeficijenata.

Potpredsjednik Konfederacije sindikata Srpske Obrad Belenzada ukazao je na probleme u realnom sektoru u kojem je potrebno da svi poslodavci plaćaju prekovremeni rad i istakao da je neophodno odrediti trajanje godišnjeg odmora.

“Moramo povećati plate u realnom sektoru da ne bismo ostali bez radnika”, upozorio je Belenzada.

Potpredsjednik Konfederacije Božo Marić smatra da je neprihvatljivo to što je Vlada Srpske kompletan nacrt programa ekonomskih reformi utvrdila na osnovu dva dokumenta koji nemaju pravno dejstvo jer su potpisana sa Savezom sindikata Srpske i Unijom poslodavaca Srpske.

“Vlada ne može da utvrđuje nacrt programa ekonomskih reformi sa Savezom sindikata koji nema predstavnike u elektroprivredi, te željeznicama”, rekao je Marić.

On je istakao da je neophodno i da Vlada ponovo razmotri projekat “Sigma”, koji definiše jasnu depolitizaciju javne uprave, te analitičku procjenu svakog radnog mjesta.

Marić je naveo da je Konfederacija sindikata Srpske donijela i odluku da formira samostalni sindikat u oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine, sa ciljem da se radnici u ovim oblastima sindikalno organizuju.

On je naveo da je predsjednik Udruženja ugostitelja i radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu Željko Tatić imenovan za povjerenika u formiranju novog sindikata.

“Tatić će imati zadatak da u narednom periodu zajedno sa inicijativnim odborom pripremi izbornu skupštinu”, rekao je Marić.