Sjevernokorejskog dezertera upucali prilikom bjekstva u Kinu, ima korona virus

Sjevernokorejski dezerter koji je upucan i ranjen nakon što je pokušao da pređe granicu sa Kinom testiran je pozitivan na korona virus, preneo je Dejli mejl.

Dezerter je 20. aprila pokušao da pređe reku Tumen koja razdvaja Sjevernu Koreju i Kinu kada su ga upucali stražari sa kineske strane. Nakon toga on je prebačen u bolnicu u kojoj je testiran na korona virus. Rezultati su prema tvrdnjama medija pokazali da je pozitivan, iako zvaničnici u Sjevernoj Koreji tvrde da u zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. Dezerter se sada nalazi u karantinu.

“Dejli NK”, nevladina organizacija koja pruža vijesti o Sjevernoj Koreji na osnovu mreže saradnika u zemlji, već je ranije prijavila nekoliko mogućih žarišta zaraze u zemlji. Organizacija navodi da je tokom januara i februara ove godine 180 vojnika umrlo od posljedica infekcije nalik korona virusu, kao i da je moguće da su još 23 osobe umrle od COVID-19 u ovoj zemlji.

Prošle nedjelje radio Slobodna Azija je prenio da se širom Sjeverne Koreje građani privatno obavještavaju o mjestima na kojima su zabilježeni slučajevi zaraze, kao i da se tom prilikom insistira na tome da u zemlji ima najmanje oboljelih na svijetu zbog “superiornog socijalističkog zdravstvenog sistema”.

Sjeverna Koreja zvanično insistira na tome da u zemlji nema zaraženih i umrlih od korona virusa, a posljednja takva izjava je od 1. aprila.

(Telegraf.rs)