Kako je uklonjeno “Davidovo srce” sa Trga Krajine u Banjaluci

Uklonjeno Davidovo srce

Komunalna policija, uz jake policijske snage, uklonila je danas s Trga Krajine u Banjaluci “Davidovo srce”, drvenu statuu podignute pesnice, kao i natpis “Davidov trg”, a svemu tome je prethodilo hapšenje Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida

Davor je uhapšen, kako je navedeno iz banjalučke policije, jer se nije odazvao na ispitivanje, a zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Kako je rekao naš izvor, i porodična kuća porodice Dragičević pretresana je kako bi se provjerilo da li Dragičević posjeduje oružje.

Prilikom uklanjanja “Davidovog srca” okupljeni ogorčeni građani su uzvikavali “Pravda za Davida”, dolazilo je do sukoba s policijom, koja je u više navrata sprečavala građane da ponovo naprave srce za Davida od svijeća i cvijeća.

Trg je obezbjeđivao i veliki broj pripadnika Jedinice za podršku MUP-a RS, s opremom za razbijanje demonstracija, a oko “Davidovog srca” je bila postavljena žuta traka.

Osim Davora, privedeno je još nekoliko osoba, a zbog hapšenja, primjene sile te uklanjanja natpisa i simbola “Pravde za Davida” s Trga Krajine tokom cijelog dana bili su nemiri i naguravanja građana i policije, koji su svakog trenutka prijetili da potpuno eskaliraju.

Iz banjalučke policije kažu da je povrijeđen jedan policajac, koji je dobio pesnicu u glavu, a da je Davidovoj majci Suzani Radanović uručen prekršajni nalog i istaknuto je da ona nije hapšena.

Majka Suzana je popodne ponovo došla na trg i, između ostalog, poručila da im niko ne može zabraniti mirno okupljanje te da je ona izgubila ono što je najviše voljela.

Nakon što je prerezao žutu traku, uhapšen je Draško Stanivuković, narodni poslanik, a s njim je otišao i Branislav Borenović, predsjednik PDPa.

“Pauk” služba uklonila je i Dragičevićev automobil, koji je bio parkiran na trgu.

Građani su se na trgu okupljali i u popodnevnim časovima, nakon čega su otišli do parka “Petar Kočić” i odatle su pokušali doći do Narodne skupštine RS, ali su ih pripadnici Jedinice za podršku vratili u park, odakle su se uveče takođe povukli pred policijom, koja im je poručila da nemaju dozvolu za okupljanje.

Učesnici protesta su se potom premjestili na plato hrama Hrista Spasitelja, gdje su zapalili svijeće. Nakon nekog vremena, pošto je i policija došla ispred hrama, građani su se mirno razišli i najavili novo okuplajnje za sutra.

Kako je proteklo današnje okupljanje u Banjaluci, možete pogledati u našoj galeriji.