Upozorenje UN: Moglo bi doći do smrti više stotina hiljada djece

NJUJORK – Više stotina hiljada djece moglo bi ove godine umrijeti zbog globalnog pada privrede izazvanog pandemijom virusa korona a više desetina miliona moglo bi pasti u siromaštvo zbog krize, upozoravaju UN.

Svjetska organizacija, takođe u svom izvještaju o riziku podsjeća da se skoro 369 miliona djece širom 143 zemlje oslanja na školske obroke kao pouzdane izvore dnevne hrane, ali da sada moraju da traže druge izvore.

“Moramo reagovati odmah na ove prijetnje po našu djecu. Lideri moraju da učine sve što je u njihovoj moći da ublaže uticaj pandemije. Ono što je počelo kao problem po javno zdravlje preraslo je u test globalnog obećanja da niko neće ostati bez pomoći”, naveo je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Pošto je veliki broj firmi zatvoren, a više od milijardu ljudi je kod kuće kako bi izbjegli širenje virusa, Međunarodni monetarni fond je predvidio da će svijet pretrpjeti najveći pad ekonomije od Velike depresije tridesetih godina prošlog vijeka.

UN ističe da bi oko 42 miliona do 66 miliona djece moglo pasti u ekstremno siromaštvo zbog pandemije pored 386 miliona djece koja, prema podacima iz prošle godine, već žive u siromaštvu.