Vučić: Srbija će umjeti i imati snage da zaštiti srpski narod

Aleksandar Vucic

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je Srbija uputila zahtjev za održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN povodom odluke Prištine da protivzakonito formira takozvanu vojsku Kosova i poručio srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da će Srbija umjeti da ih zaštiti.

“Ukoliko vas budu napali Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svog naroda, svoje trobojke, opstanka, dostojanstva i svog ponosa”, poručio je Vučić u vanrednom obraćanju javnosti iz Predsjedništva Srbije.

Vučić je naglasio da Srbija neće nikoga da se boji.

On je rekao da je danas poslije mnogo godina prijetnji zvanično formirana tzv. vojska Kosova na protivpravan način.

“Sve što su radili Albanci, u suprotnosti je sa normama međunarodnog prava, čak i sa sopstvenim Ustavom i pokazali su, kao i njihovi zaštitnici i sponzori, da im nikada nije bilo stalo do poštovanja prava i pravde, već samo do sprovođenja gole sile i napada na Srbe i Srbiju”, rekao je Vučić.

On je poručio da je Srbija željela mir i uložila ogromnu energiju, trud i stravične napore da sačuva mir i stabilnost u čitavom regionu.

“Danas je potpuno jasno da Albanci i njihovi sponzori nijednog trenutka nisu hteli kompromis, da iza svega što su radili stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka. Mi smo tom činjenicom razočarani, ali to za nas nije nikakva novost”, naveo je Vučić.

On je rekao da je Srbija zatražila održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN pošto je zaključila da je sve što je Priština uradila suprotno međunarodnom pravu, duhu dijaloga, ali i internim i ilegalnim propisima Prištine, a prije svega zbog činjenice da su Albanci ovom odlukom ugrozoli mir i bezbjednost u čitavom regionu zapadnog Balkana, kao i oni koji su sponzorisali ovakvo njihovo ponašanje.