“Kovid prsti”: Novi simptom koji doktori povezuju s virusom korona

Dermatolozi pričaju o novom simptomu korona virusa “kovid prstima”. Riječ je o jarko crvenim ili ljubičastim promjenama na koži nožnih prstiiju.

Ovo stanje dovedeno je u vezu sa korona virusom nakon što su desetine pacijenata prijavili ovaj simptom.

Neobično stanje kože izaziva ljubičaste, crvene ili palvičaste promjene na prstima nogu.

Nakon što je na desetine pacijenata prijavilo ovaj simptom u južnoj i sjevernoj Americi, dermatolozi su ovo stanje nazvali “kovid prstima”.

Vodeći dermatolozi sumnjaju da bi ova manifestacija mogla da bude povezana sa korona virusom.

Dr Ami Paler tvrdi da je ovakvih slučajeva vidjela do sada kod 30-tak pacijenata.

“Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je Covid-19 povezan s ovim stanjem, ali budući da se pojavljuje često tokom pandemije i javlja se inače kod asimptomatskih i blago pogođenih pacijenata, čini se da ipak ne bi mogla da bude slučajnost. Crvene manifestacije na nožnim prstima pojavljivale su se obično kod mlađih pacijenata, obično kod tinejdžera”, navodi doktorka.

Ipak, bilo je i pacijenata sa promjenama na koži prstiju koji su bili negativni na korona virus, ali doktori i dalje sumnjaju na vezu sa bolesti Covid-19.

Mnogi od njih imali su blage simptome tokom prethodne nedjelje, pa je moguće da je ovo manifestacija procesa izlječenja.

Dr Paler kaže da jarko crvene ili ljubičaste promene na koži mogu da se jave i na prstima šake, mogu da svrbe i izazivaju bol.

Ipak, napominje da je potrebno uraditi još naučnih analiza kako bi se ovaj simptom smatrao relevantnim znakom bolesti koju izaziva korona virus.

(Telegraf.rs)