Radio u Jugoslaviji, pravio razuzdane žurke, sad “puca” na Kimovu fotelju

PJONGJANG – Otkako je CNN izvijestio 21. aprila da je sjevernokorejski lider Kim Džong Un u “smrtnoj opasnosti” nakon kardiovaskularnog zahvata, mediji nagađaju o njegovom zdravstvenom stanju, ali i nasljednicima.

Među prvima se najčešće pominje Kimova sestra Kim Jo Džong, ali postoji još jedan kandidat koji ima dobre šanse.

U pitanju je Kim Pjong Il, polubrat Kima Džong Ila i ujak Kima Džong Una, koji se vratio u Sjevernu Koreju nakon godina života u inostranstvu gdje je radio kao diplomata.

Džon Blekslend, profesor međunarodne bezbjednosti na Australijskom Nacionalnom Univerzitetu (ANU), kaže da bi on mogao da zakomplikuje stvari za sestru aktuelnog lidera, piše Abc.net.au.

Iako mu godine ne idu u prilog, 65-godišnji Pjong Il ima određene prednosti na svojoj strani. Osim što je krvni rođak Kima Džong Una, on je takođe i muškarac. Praksa je pokazala da su male šanse da žena bude lider Sjeverne Koreje.

“Povratak Kima Pjong Ila na scenu je fascinantan razvoj događaja. To će svakako zakomplikovati vidne aspiracije Kim Jo Džong, ali ukazuje na nešto što je bilo očekivano – oklijevanje establišmenta (vojske, bezbjednosnih lidera i porodice Kim) da se udalje od patrijarhalnih predispozicija”, objašnjava Blekslend.

Kim Pjong il mlađi je polubrat Kima Džong Ila i jedini preživjeli sin bivšeg predsjednika Sjeverne Koreje Kima Il Sunga. Kao diplomata živio je u inostranstvu od 1979-2019, služeći na raznim pozicijama, poput ambasadora Sjeverne Koreje u Mađarskoj, Bugarskoj, Finskoj, Poljskoj i Češkoj.

Njegova majka je bila Kim Song E, bivša sekretarica Kima Il Sunga. Pjong Il je diplomirao na Univerzitetu Kim Il Sung, a kasnije je pohađao Nacionalni ratni koledž Kim Il Sung, nakon čega je imenovan za komandanta bataljona.

Tokom sedamdesetih bio je poznat kao ženskaroš koji je priređivao razuzdane žurke, na kojima su prisutni nekad vikali “Živio Kim Pjong Il”. Svjestan da bi to moglo biti prijetnja kultu ličnosti njihovog oca, Kim Džong Il je prijavio ovaj slučaj. Navodi se da je Kim Il Sung bio bijesan kad je to čuo, pa je nakon toga Pjong Il izgubio podršku oca, dok je Džong Il ojačao svoju poziciju.

Kako ne bi imao uticaj na domaću politiku, Pjong Il je 1979. započeo da služi kao diplomata u više evropskih zemalja, a prvo takvo radno mjesto bilo mu je u tadašnjoj Jugoslaviji. Kasnije je promovisan u ambasadora Mađarske 1988, a kad je Mađarska naredne godine otvorila diplomatske odnose s Južnom Korejom, premješten je u Bugarsku, a potom i u Finsku. Nakon zatvaranja sjevernokorejske ambasade u Finskoj prebačen je u Poljsku, gdje su njegova kćerka i sin pohađali univerzitet.

Potom je 2015. prebačen u Češku, a u svoju zemlju se konačno vratio u novembru 2019.

Navodi se da je Pjong Il nastavljen da se smatra prijetnjom po sjevernokorejsku vladu, zbog njegove fizičke sličnosti sa ocem Kimom Il Sungom. Mediji navode da ga budnim okom prate i sjevernokorejski i južnokorejski obavještajci. Međutim, za razliku od svog nećaka Kima Džong Nama, koji je često davao intervjue japanskim medijima prije nego što je ubijen u Kuala Lumpuru 2017, Pjong Il se držao po strani.

U decembru 1994. godine južnokorejski zvaničnici su rekli da je on u Poljskoj i da neće prisustvovati sahrani svog oca. Kim Pjong Il i Kim Song E jesu prisustvovali sahrani Kima Il Sunga, ali je sjevernokorejska televizija izbrisala njihove snimke.

Južnokorejski mediji su u julu 2011. izvijestili da se on vratio u Pjongjang radi posjete. Neki izvori tvrdili su da je tamo od maja u kućnom pritvoru dok su drugi spekulisali da je samo obišao majku na samrti, ili da je došao na godišnjicu očeve smrti.

U junu prošle godine Pjong Il je posjetio Sjevernu Koreju iz medicinskih razloga, da bi se u novembru ponovo pojavio u zemlji, nakon što se penzionisao nakon duge diplomatske karijere. Ovo je prvi put da se vratio da živi u svojoj zemlji nakon 40 godina.

Profesor Blekslend kaže da će buduća dešavanja zavisiti od daljih manevara Kima Pjong Ila, njegove nećake Jo Džong i njihovih pristalica.

“Tranzicija bi mogla biti uredna, ali su ulozi visoki i ne može se potpuno isključiti mogućnost ‘implozije'”, kaže Blekslend, dodajući da bi to moglo izazvati “spoljnu intervenciju” Južne Koreje ili nekog drugo:

“Južnokorejski predsjednik Mun Dže In deluje da želi da održi postojeći režim u mjestu što je značajan pokazatelj u korist opstanka režima, ali i znatnih tenzija na relaciji Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je on.

(Kurir.rs/Blic)